5 Golongan Berisiko Tinggi Kena Sakit Sendi (Osteoarthritis)

Penyakit sendi dikenali sebagai osteoarthritis. Sakit sendi ini berlaku apabila tulang rawan yang membentuk permukaan sendi menjadi haus. Apabila permukaan sendi haus, ia mendorong sendi menjadi bengkak dan kebas.

Osteoarthritis - Sakit Sendi dan Sakit Lutut

Bahagian sendi yang akan memberikan kesan biasanya pada bahagian lutut. Oleh sebab itu kita dapat lihat segelintir masyarakat di Malaysia, akan mengalami sakit lutut yang serius apabila mencapai tahap umur yang tertentu.

Isu ini adalah serius kerana kita menggunakan lutut setiap hari. Antara aktiviti yang melibatkan penggunaan lutut adalah:

  1. Berjalan.
  2. Duduk.
  3. Berlari.

Anda Berada Dalam Golongan yang Mana?

Pentingnya untuk kita tahu, adakah kita tergolong dalam individu yang bakal menerima sakit sendi ini?

Ini kerana pencegahan peringkat awal boleh dilakukan sebaik sahaja kita mengenal pasti kesihatan diri. Perkara ini yang jarang diambil berat oleh kebanyakan masyarakat di Malaysia.

Mereka hanya bertindak selepas menerima jangkitan, bukan sebaliknya. Tabiat ini perlu diubah jika kita mahu sentiasa berada di landasan kehidupan yang sihat dan cergas.

Berikut adalah 5 golongan yang berisiko tinggi menghadapi osteoarthritis (sakit sendi):

  1. Pemain bola sepak atau aktiviti sukan yang melibatkan penggunaan lutut yang banyak (ragbi dan sebagainya).
  2. Individu yang mengalami obesiti.
  3. Individu yang mempunyai lemah otot peha sejak dari kecil.
  4. Individu yang sudah berusia.
  5. Individu yang sering mengangkat barang-barang yang sangat berat.

Jus Monavie Active (Glucosamine) – Rawatan Segera

Jika anda tercari-cari ubat untuk merawat penyakit sendi atau lutut, maka cadangan saya adalah mengambil jus Monavie Active. Kerana jus Monavie Active ini mempunyai glucosamine.

Apakah fungsi glucosamine?

Glucosamine bertindak menerusi pengembalian cecair sendi. Ini dapat membantu melancarkan pergerakan sendi yang mengalami masalah. Secara tidak langsung, ia menguruangkan kadar geseran pada sendi kita.

Selaku pengedar jus Monavie Active, saya menyarankan agar anda mencuba sekurang-kurangnya 1 kotak (4 botol), untuk lihat keberkesanannya.

Insya Allah, masalah sakit sendi akan hilang selepas anda minum jus Monavie Active secara konsisten.

Hubungi saya jika ada sebarang pertanyaan lanjut mengenai masalah sakit sendi, atau harga jus Monavie Active (Saya akan berikan tawaran harga istimewa untuk 7 orang terawal).

Bagaimana Memulihkan Masalah Mudah Lupa?

Pernahkah kita mengalami situasi terlupa meletakkan barang atau tiba-tiba rasa tidak tahu mahu buat apa?

Mengatasi Penyakit Mudah Lupa

Ini merupakan penyakit lemah ingatan. Lemah ingatan bermaksud manusia itu berasa sukar untuk mengingati sesuatu. Dalam keadaan tertentu, fikiran manusia akan tiba-tiba menjadi ‘blur’.

Pada zaman dahulu, penyakit ini hanya dijangkiti oleh orang-orang yang sudah berusia. Ia lebih dikenali sebagai nyanyuk. Namun situasi pada zaman kini lebih parah, di mana golongan remaja juga tidak terlepas daripada mengalami penyakit lemah ingatan.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan manusia lemah ingatan. Dalam diskusi forum Halaqah, beberapa maklumat penting telah dikenal pasti. Ia berkait rapat dengan perspektif agama Islam.

Faktor-faktor Lemah Ingatan dan Mudah Lupa

Antaranya adalah:

  1. Melakukan zina mata – Bermain mata dengan perempuan.
  2. Melakukan onani dengan tangan.
  3. Melihat perkara-perkara yang haram.
  4. Melakukan perbuatan-perbuatan yang haram.
  5. Sentiasa berada dalam keadaan resah gelisah.

Kelima-lima faktor di atas merupakan faktor kritikal yang menyebabkan manusia mudah lupa. Remaja yang cenderung terdedah kepada perkara di atas akan mempunyai kemungkinan yang tinggi, untuk menghidap penyakit lemah ingatan.

Bagaimana Untuk Merawat Penyakit Mudah Lupa?

Dari perspektif Islam, penyakit mudah lupa boleh diubati menerusi rawatan al-Quran. Perbanyakan baca ayat-ayat al-Quran setiap hari. Seelok-eloknya mula membaca 3 ayat al-Quran sebelum tidur, dan juga selepas solat fardhu Subuh.

Dari perspektif sains, kita boleh mengambil suplemen makanan yang dapat menghapuskan free radical yang ada dalam badan. Antaranya pengambilan suplemen yang terbaik adalah jus Monavie.

Jus Monavie mempunyai lebih daripada 19 campuran buah-buahan yang berkhasiat. Buah-buahan ini dapat membantu kita untuk meningkatkan tahap ingatan dengan lebih baik, dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai jus Monavie, boleh hubungi saya.

Masalah Sembelit – Bagaimana Ia Berlaku dan Jalan Penyelesaiannya

Masalah Sembelit

Sembelit adalah masalah popular yang berlaku dalam kalangan rakyat Malaysia. Masalah sembelit berkait rapat dengan:

  • Tidak selalu membuang air besar.
  • Kesukaran untuk membuang air besar.

Namun begitu, kesilapan orang adalah pentafsiran sembelit ini. Ia bukan satu penyakit. Sembelit adalah satu tanda atau symptom.

Antara tanda-tanda kita mengalami tanda sembelit adalah:

  • Tidak melakukan senaman.
  • Gagal mengawal emosi khususnya melibatkan tekanan perasaan.
  • Menahan diri daripada membuang air besar secara ekerap.
  • Penggunaan ubat-ubatan yang berlebihan.

Sembelit ini akan membuatkan kita berasa kurang selesa untuk menjalani kehidupan seharian. Oleh yang demikian, sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dari aspek pengambilan makanan dan senaman.

Soalan Umum Mengenai Masalah Sembelit

Soalan:

Bagaimana untuk menghilangkan sembelit, selain daripada melalui penjagaan makanan dan senaman yang sangat sukar untuk dilakukan pada zaman serba sibuk ini?

Jawapan:

Alternatif yang sesuai adalah mengambil jus Monavie. Ini kerana jus Monavie membekalkan nutrien-nutrien tinggi yang berkualiti, yang tidak terdapat dalam makanan tambahan atau suplemen yang lain.

Terdapat beberapa pengguna jus Monavie juga sudah sembuh daripada sembelit dan mampu untuk membuang air besar dalam keadaan yang selesa, selepas minum jus Monavie selama 2 minggu atau lebih.

Kalau saluran jantung bengkok, macam mana?

Soalan
Firdaus Azahar: Kalau saluran ke jantung bekok baik yang mana satu dia molek minum…?

Jawapan #1:
Saiful Syafarin: merah. tapi pastikan dia tiada kencing manis. jika tidak, tolak ungu. :)

Jawapan #2:
Kontraktor Berjaya: Salam.. Sy bukan doktor tp sekadar pandangan.. Kalau ada problem dgn abnormalities pd cardiovascular problem selalunya operation utk membaikinya adalah solution terbaik. Cuma, gunalah monavie sbg pemangkin kesihatan..ianya bukan ubatan.. Saya sekadar beri pendapat. Rujuk kpd heart surgeon adalah yg sebaiknya.. My two cents

Sakit asthma boleh minum jus monavie yang mana?

Soalan
Ariff Rosman: salam , kalau asthma sesuai minum ape ye ? :)

Jawapan:
Encik Taib: Assalamualaikum Saudara Ariff Rosman,
1. Untuk mereka yang ada asthma, kalau tiada kencing manis, minum yang merah.Tetapi jika ada kencing manis disyorkan minum yang ungu.

Selamat mencuba. Terima kasih.

Taib, dalam slot bersama Monavie.

Diserang darah tinggi dan stroke tetapi ada kencing manis

Pertanyaan.
Mohd Firdaus Mohd Arfaai
Salam, nk tanye la.. mak mertua saya mgu lepas diserang darah tinggi dan terus stroke..tapi tak kuat sgt… skank anggota badan belah kiri lemah.. dan fikiran kadang2 tak menentu.. kadang2 die jadi bukan diri dia sebenar..

nk tanye.. better minum purple or ijau? kalau ijau ada tak sape2 nk exchange ngan sy purple.. mybe sy kene tmbh duit skit.. sy nk bg mak mertua sy tu try..

lagi 1 perlukah monavie disimpan dalam peti ais selepas dibuka? adakah monavie akan basi jika kita letak kt luar?

Jawapan #1
Syed Mohd Saiful Ikhwan: ws tuan. ibu mertua ada kencing manis tak? kalau takda kencing manis, monavie pulse (merah) lah yang paling sesuai untuk situasi ni. tapi kalau ada kencing manis, kena kasi original (ungu).

Mohd Firdaus Mohd Arfaai: ada kencing manis..huhu

Jawapan #2
Ridzuan Richie purpleeeeeeeee! monavie lepas dibuka kena letak di dalam peti ais

Jawapan #3
Noorizam Shah beri purple bang. Beri 3 kali sehari

Konklusi pada soalan: berikan Monavie Warna Ungu (Original). Dan perlu disimpan di dalam peti sejuk untuk jangkamasa hayat produk yang lama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...